Verwijzingen

In de literatuur zijn de grootste effecten aangetoond voor EMDR (Eye Movement Desensitization & Reprocesing) behandelingen. Daarom verwijzen wij in de eerste plaats naar de Vereniging EMDR Nederland, die een overzicht van EMDR hulpverleners door heel het land geven. Zorg bij een meervoudig trauma (bijvoorbeeld als je nu een bevallingstrauma hebt opgelopen, maar in het verleden een verkrachting hebt meegemaakt) dat je je ervan verzekert bij een goede psycholoog onder behandeling te gaan, zoals aangesloten bij de vereniging EMDR Nederland.

 

Vereniging EMDR Nederland
EMDR, voor mensen die een trauma of verlies te verwerken hebben
www.emdr.nl/

Wil je via de verzekeraar (zonder eigen risico) aan de slag met een psycholoog? Probeer dan eerst bij de gynaecoloog aan te kloppen voor een interne doorverwijzing. Mocht dat niet binnen de mogelijkheden liggen kan je naar de huisarts gaan om je verhaal te bespreken en je te laten doorverwijzen. Neem naar beide gesprekken de DSM criteria of ingevulde vragenlijst mee.

Daarnaast raden wij aan om bij ernstige psychische problemen tijdens de zwangerschap contact op te nemen met het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap. Hier kun je (met een verwijzing van de huisarts) terecht voor doorverwijzing naar verschillende behandelcentra door heel Nederland. PTSS na zwangerschap kan hier goed behandeld worden.

 

Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschaplkpz2LKPZ logo
www.lkpz.nl

Het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en zwangerschap (LKPZ) is een gezamenlijk initiatief van
professionals die werkzaam zijn binnen het gebied van psychiatrie en zwangerschap.

Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat ernstige psychische problemen tijdens de zwangerschap en in het kraambed niet alleen het functioneren van de (aanstaande) moeder beperken, maar ook de ontwikkeling van het (ongeboren) kind ongunstig kunnen beïnvloeden. Aan de andere kant is er ook steeds meer bekend over effectieve behandelingen bij de (aanstaande) moeder en het mogelijk bedreigde kind.

Het LKPZ is opgericht uit een groeiende behoefte van zowel patiënten als behandelaren om op te hoogte te blijven van de meest recente inzichten en behandelmogelijkheden op het gebied van de zwangerschapsgerelateerde psychiatrie.

E: info@lkpz.nl

Psyche en Zwangerschap
www.psychezwangerschap.nl
Amsterdam, Alkmaar, Leiden

Verwijsportaal naar GZ-psychologen gespecialiseerd in het behandelen van zwangere en pas bevallen vrouwen met psychische problematiek, waaronder bevallingstrauma. De psychologen die zich bij Psyche en Zwangerschap aansluiten, hebben kennis van en affiniteit met psychologische problematiek rond de zwangerschap. De psychologen zijn vrijgevestigde GZ-psychologen, die tevens EMDR-therapeut zijn.

E: merith@psychezwangerschap.nl

POP-team Isala Klinieken
www.isala.nl
Zwolle

Het POP-team (Psychiatrie, Obstetrie, Pediatrie) van het ziekenhuis in Zwolle is gespecialiseerd in postnatale depressie en kraambedpsychose en bestaat uit verschillende artsen zoals een psychiater, gynaecoloog, kinderarts, fysiotherapeut, klinisch psycholoog en anderen. Omdat dit een ziekenhuis betreft, heb je wel een doorverwijzing van je gynaecoloog of huisarts nodig.

T: 038-4245444

VIVE vroedvrouwen
Vroedvrouw, bevallingsverwerkingsspecialist, coach
www.bevalverwerking.nl

Voor hulp van een ervaren, persoonlijke vroedvrouw, in plaats van meerdere wisselende verloskundigen. Deze vroedvrouwen kunnen je begeleiden in de aanloop naar je zwangerschap, doulazorg bieden tijdens je zwangerschap, en goede nazorg bieden. Er is tijdens dit proces continue telefonische bereikbaarheid. Je kunt hier ook terecht nadat je een heftige bevalling hebt meegemaakt en hier hulp bij wilt. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

E: bea@vivevroedvrouw.nl
T: 0620971087

Stichting Me Mam
Ondersteuning voor moeders met psychische klachten na een bevalling
www.memam.nl

Ben jij een moeder die na een bevalling psychisch uit balans is geraakt en kun je wat meer ondersteuning hierin gebruiken? Dan is dit de meest informatieve website voor jou. Je vindt hier informatie over psychische aandoeningen die gerelateerd zijn aan een zwangerschap en bevalling.

W: contactpagina