Traumatische bevalling verwerken

Ga in gesprekTraumatische bevalling verwerken: Zoek hulp en communiceer
Wanneer je na jouw bevalling negatieve consequenties ervaart en denkt dat je misschien een trauma hebt opgelopen is het essentieel om hulp te zoeken en hierover te praten. Dit kan lastig zijn omdat in het algemeen verwacht wordt dat nieuwe moeders euforisch en gelukkig zijn na de bevalling, en de getroffen vrouwen vaak schuldgevoelens en schaamte ervaren. Echter is het juist heel erg behulpzaam om erover te praten, om het begrip van mensen om je heen te vergroten en om ondersteuning te krijgen. Ga bijvoorbeeld in gesprek met familie en vrienden, je huisarts, het ziekenhuis, de verloskundige of een therapeut. Ook kan het een positief effect hebben om verhalen van andere vrouwen te lezen – kijk hiervoor bij bevallingsverhalen. Je bent niet alleen! Realiseer je ook vooral dat dit niet jouw schuld is.

Zorg voor jezelf
Het is sowieso cruciaal om na een bevalling goed voor jezelf te zorgen, dit is bij stress-, angst- of andere trauma-gerelateerde klachten al helemaal van groot belang. Probeer jezelf niet alleen rust te gunnen, maar let ook op je voeding, beweging en mentaal welbevinden. Dit zal helpen om je energieniveau te verhogen en geeft je daardoor een betere basis om hulp te gaan zoeken en een eventuele behandeling aan te gaan. Bij de voeding is het belangrijk om er op te letten dat je alle benodigde vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Daarnaast kan het helpen om dagelijkse routines op te stellen – dit vermindert stress doordat je minder hoeft na te denken en te plannen. Probeer niet te veel te doen en om ontspanningstechnieken te gebruiken zoals ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie of aromatherapie – vind wat voor jou en jouw lichaam werkt.

Praat (indien je in het ziekenhuis bent bevallen) met het ziekenhuis
Indien er bij jouw bevalling dingen mis zijn gegaan of er niet goed gecommuniceerd werd over de ingrepen kan het helderheid geven om samen met iemand van het ziekenhuis jouw dossier door te nemen. Ook is het van belang dat het ziekenhuis zelf feedback krijgt, dus neem vooral contact op met de afdeling voor verloskunde en praat met het personeel over jouw ervaring. Let wel goed op jezelf als je kwetsbaar bent en je niet de empathische reactie krijgt die je misschien had verwacht.

Soorten behandeling
Op dit moment is niet elke hulpverlener op de hoogte van het bestaan van bevallingstrauma/ PTSS na bevalling. Denk je last te hebben van een bevallingstrauma, maak er dan werk van en zoek iemand die jouw klachten erkent en correct kan diagnosticeren.
Je kunt via diverse wegen om hulp vragen, bijvoorbeeld via de verloskundige, de gynaecoloog, de huisarts, of de praktijkondersteuner van de huisarts. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een behandelaar bij jou in de buurt.

In de literatuur worden EMDR en een combinatie van EMDR en cognitieve gedragstherapie aangeraden bij de behandeling van PTSS.

Overzicht specialisten
Wij bieden een overzicht aan van (alternatieve) specialisten op het gebied van postpartum PTSS, EMDR en andere verwante behandelvormen. Wij hebben deze behandelmethoden niet gecontroleerd en staan daarom niet garant voor de behandelingen die hier worden uitgevoerd. We willen je enkel wijzen op verschillende mogelijkheden, zodat je zelf kunt kiezen wat voor jou de beste optie is en welke behandelvorm het beste bij jou past. Heb je geen goed gevoel bij een bepaalde behandeling of behandelaar, doe het dan vooral niet. Soms gebeurt het dat vrouwen meerdere specialisten langs gaan voordat ze iemand hebben gevonden waar ze zich echt vertrouwd bij voelen, dit is niet erg. Wat belangrijk is, is dat jij je goed voelt bij jouw behandelaar, en dat je keuzes maakt die voor jou werken.

Hier vind je een overzicht van specialisten in het vakgebied van postpartum PTSS, EMDR en andere verwante behandelvormen.