EMDR

Eye Movement Desensitisation and Reprocessing
EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is een bewezen effectieve behandeling bij PTSS klachten. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar de werking van EMDR gedaan, waar positieve resultaten uit zijn gekomen. Zo zijn er gevallen bekend waarbij na één sessie het effect al merkbaar was: vrouwen die eerst niet in staat waren over hun traumatische ervaring te praten, konden dit na één EMDR sessie wel. Er zijn ook gevallen bekend waarbij vrouwen na vier sessies aangaven een rustiger gevoel te hebben en geen angst meer te voelen bij het ophalen van de traumatische herinnering (Deursen-Gelderloos & Bakker, 2013). EMDR is echter geen wondermiddel die elke traumatische ervaring zo snel kan wegnemen, het kan zijn dat jouw ervaring meer behandelingen nodig heeft. Ook hoeft EMDR voor jou niet de uitgekozen behandelvorm te zijn. Als EMDR voor jou niet werkt of niet goed voelt, ga dan met een andere behandelvorm aan de slag.

Bij EMDR ga je normaliter aan de slag met 1 concrete herinnering. Indien jouw ervaring uit heel veel verschillende facetten bestaat is het logisch dat EMDR therapie uit meer dan vier sessies bestaat. Heb je bijvoorbeeld moeite je bevalling (of delen hiervan) te herinneren, dan kan het zo zijn dat je aan een bepaalde herinnering werkt, en dat na een aantal maanden weer een nieuw beeld naar boven komt. Gun jezelf de tijd om al je beelden en herinneringen te verwerken. Het is ook goed om op een later tijdstip (bijv. als je opnieuw zwanger raakt) nog een keer terug te gaan voor het verwerken van nieuwe beelden en angsten. Gun jezelf de hulp die je nodig hebt.

Het uitgangspunt van EMDR is dat zijwaartse oogbewegingen, in combinatie met het ophalen van de traumatische herinnering, leiden tot vermindering van de levendigheid en emotionaliteit van die herinnering. Tijdens de behandeling zal de therapeut met zijn/ haar vingers voor je ogen heen en weer gaan. Terwijl jij de vingers volgt met je ogen, word je gevraagd specifieke herinneringen aan de bevalling op te halen. Dit proces wordt herhaald totdat de stress reactie die deze herinnering oproept af begint te nemen. Als de herinnering helemaal geen stress reactie meer oproept, word je gevraagd een positieve herinnering aan de bevalling op te roepen, waardoor de bevalling geassocieerd kan worden met deze positieve herinnering.

EMDR kan snel en langdurig effect hebben (Shapiro, 1989). Om deze reden raden wij EMDR aan als behandeling bij posttraumatische stress klachten na een bevalling.