Blog van Wendy: stoppen met borstvoeding?

Ik zit in een benauwd kamertje. Een kamertje vol met stoffige boeken, papieren en andere paperassen. Het bureau tegenover mij is een grote puinhoop. De psychiater kijkt over het randje van zijn bril terwijl hij mij een paar vragen stelt. Ik geef antwoord en hij pakt naar zijn receptenboekje. Hij begint te schrijven en wat te mompelen. Onrust begint in mijn lichaam te borrelen. Hallo, ik zit hier. Contact. Ik wil hulp.

Wat is hij aan het doen? Als ik vraag wat hij voorgeschreven heeft, ontwijkt hij mijn vraag. Hij vraagt of ik borstvoeding geef. Ja, want hoe slecht ik me ook voel, borstvoeding geef ik nog wel. Dat is voor mij een moment van rust, het gevoel dat ik nog “iets” goed doe voor Jari*. Dat zijn de momenten op een dag dat ik me wel verbonden voel met Jari.

De beste man zegt, met zijn Belgische accent “Maar alé mevrouwtje, dan zult ge moeten stoppen met de borstvoeding. Da gaat niet in combinatie met dees medicijnen, da gaat nie goed zijn voor uw kindje.”

Ik doe mijn uiterste best om kalm te blijven. Wie is deze man die binnen 5 minuten na kennismaking, mij al gaat vertellen dat ik moet stoppen met borstvoeding? Alarmbellen in mijn lijf gaan af, de gedachte dat ik moet stoppen met borstvoeding maakt me letterlijk misselijk. Ik reageer licht geïrriteerd dat ik niet van plan ben om te stoppen met borstvoeding, ik wil in verbinding blijven met mijn baby. Dat ga ik niet opgeven voor een paar feel good pillen. De psychiater geeft aan dat ik me beter ga voelen met de tabletten, dat het een overbrugging is voor de wachtlijst. Uhm, wachtlijst?!? De spoed intake is twee maanden geleden al geweest. Is die wachtlijst nog langer?

Met mijn mond open van verbazing stap ik het benauwde kamertje weer uit, in mijn hand heb ik het recept vast. Ik ben nog geen 10 minuten binnen geweest, maar er is me al veel duidelijk. Dit gaat nog een hele lange weg worden….

En dat recept? Dat ligt nog steeds in de kast.

*Hiermee wil ik zeker niet stellen dat het geven van flesvoeding niet goed is, maar voor mij voelde borstvoeding op dat moment beter.