Alternatieve therapieën

door | mei 17, 2018

Alternatieve therapieën

In de literatuur worden EMDR en een combinatie van EMDR en cognitieve gedragstherapie en EFT aangeraden bij de behandeling van PTSS. Deze behandelingen zijn effectief bewezen bij de behandeling van trauma. Echter is ieder mens anders en betekend dit niet dat deze methoden altijd effectief zijn. Wanneer je merkt dat deze methoden niet voor jou werken. Wat kun je dan nog meer proberen in de hoop je traumatische bevalling te verwerken? Er zijn verschillende alternatieve therapieën die kunnen helpen bij de verwerking van trauma. Deze therapieën en methoden zijn niet altijd wetenschappelijk bewezen maar worden wel aangeraden door mensen die hier mee geholpen zijn. Het is belangrijk om zelf goed te kijken wat bij je past, probeer niet te veel te focussen op beloften die zeggen dat je snel genezen zult zijn. Het zal niet altijd makkelijk zijn maar is altijd het proberen waard!

Let op: Stichting bevallingstrauma geeft alleen advies en informatie. Wij zijn niet met iedereen verbonden en het is de eigen verantwoordelijkheid om te kijken welke alternatieve therapieën goed en veilig voelen.

EFT
EFT (Emotional Freedom Techniques of ‘Tapping’) is een effectieve behandeling bij een groot aantal klachten waaronder angst en trauma. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar EFT en de uitkomsten zijn veelbelovend. EFT ontwikkelt zich wereldwijd snel en wordt toenemend toegepast in zowel reguliere als complementaire praktijken. Tikken, tappen en zinnen nazeggen. Tijdens een EFT sessie wordt eerst je stressreactie geactiveerd binnen voor jou hanteerbare grenzen. Tegelijkertijd worden je stress en emoties ontladen / uitgedoofd door lichamelijke stimulatie van acupressuurpunten in combinatie met het uitspreken van korte zinnen. Werken met al je zintuigen. Niet iedereen denkt in beelden of heeft flashbacks. Soms voel je vooral spanning of emotie in je lichaam. Een ander zal misschien juist getriggerd worden door een herinnering van geuren of geluiden. Tijdens een EFT sessie worden zo veel mogelijk zintuiglijke ingangen benut.

Bron:

  1. Kijk voor meer informatie op de website van de Stichting EFT

Mindfulness

Mindfulness is een gemoedstoestand die zich typeert met, ‘bewustwording van de eigen fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten, zonder onmiddellijk over te gaan op automatische reacties.’ Om dit te bereiken oefenen mensen vaak met aandacht-oefeningen, meditatie en trainingen. Mindfulness kan helpen bij de verwerking van PTSS. Het helpt het zenuwstelsel om te kalmeren. Bij sprake van continue oefeningen, bijvoorbeeld meditatie, is er minder hyperreactiviteit in de hersenen. Wanneer je bijvoorbeeld tijdens een oefening accepteert wat er in je bewustzijn opkomt en probeert ‘in het nu te zijn’, kan dit je bevrijden van automatische reacties zoals bijvoorbeeld angst. Mindfulness oefeningen helpen je te realiseren dat je niet in gevaar bent op dit moment en dat je angst voortvloeit uit automatische reacties, die afkomstig zijn van gebeurtenissen die in verband staan met het trauma.

Een voorbeeld van mindfulness is het gebruik van ademhalingsoefeningen. Er zijn verschillende soorten mindfulness cursussen en trainingen. Je kan het natuurlijk ook zelf proberen, thuis.  Het is belangrijk dat je vindt wat bij je past. Op onze site hebben wij een mindfulnesstrainster vermeldt staan, gespecialiseerd in het gebied van trauma verwerking, Angelique Verstegen. Ook is ons eigen bestuurslid van stichting Bevallingstrauma, Irena Veringa, mindfulness trainer.

Op onze website staat een uitgebreid artikel over mindfulness, dit is te lezen via de volgende link: https://stichtingbevallingstrauma.nl/mindfulness/

Bron:

1.http://www.Healmyptsd.com

2.https://stichtingbevallingstrauma.nl/mindfulness/

 

Tension Releasing Excercises (TRE)

‘Vorige therapieën hebben me ook geholpen en…Toch voel ik me teveel geblokkeerd door stress, emoties, teveel in mijn hoofd bezig.’ ‘Daarom ben ik met TRE begonnen.’ 

TRE heeft beginnende internationale bekendheid maar is nog niet bekend in Nederland, het is hier langzaam aan het opkomen. TRE is een zelfhulpmethode die helpt om diepe, soms chronische, spanning en stress los te laten. Het is mogelijk dat deze chronische of dagelijkse spanning/stress het gevolg is van een traumatische ervaring.  Het gewenste resultaat met de oefeningen is veel innerlijke rust en kalmte. Het is de bedoeling dat je meer lucht en ruimte ervaart in je lijf. Enkele effecten van TRE: verminderen PTSS, betere nachtrust, minder stress en het verminderen van angsten.

Omdat TRE nieuw is in Nederland is het belangrijk om goed rond te kijken. Mensen die nog niet bekend zijn met TRE krijgen gebruikelijk een individuele kennismaking les. Hiervoor zijn verschillende providers. Probeer iemand te zoeken waar je je veilig bij voelt. Het is belangrijk dat ze een TRE-certificatie hebben. Via de volgende link vind je een lijst met hulpverleners in Nederland die deze certificatie hebben, www.traumaprevention.com.

Bron:

1.https://www.verfrissende-blik.nl/training/tre/algemene-informatie-over-tre

2.https://www.yogalab.nl/wat-is-tre/

3.https://traumaprevention.com/what-is-tre/

 

Reflexintegratie

Reflexintegratie is een specialisatie binnen de Masgutova-methode (MNRI). Tijdens deze behandeling, die ongeveer twee uur duurt, ligt degene die behandeld wordt op een behandeltafel. Je ondergaat grotendeels passieve reflexmatige bewegingen en houdingen. Deze methode is al vaak ingezet na ernstige trauma’s, denk aan schietpartijen. Maar het kan ook bij minder ernstige trauma’s en chronische stress worden ingezet. Deze behandeling kan effectief zijn, zonder dat je over de traumatische gebeurtenis hoeft te praten. Dit is voor sommige mensen extra prettig  of zelfs een voorwaarde om in behandeling te gaan.

De MNRI methode kent ook de richting MNRI PTSD recovery. Speciaal gericht op PTSS. Een MNRI PTSD Recovery behandeling brengt het alarmsysteem, dat in het primitieve brein bij stress en trauma constant alert blijft, tot rust en zorgt voor een vermindering van stresshormonen. Ook reguleert het neurotransmitters en laat het degene met trauma of stress zijn/haar innerlijke kracht en gevoel van veiligheid terugvinden. Dit gebeurt via beweging, aanraking met diepe druk, mentale positieve bekrachtiging van overlevingsstrategieën en focus op het veilige ‘hier en nu’.

Wanneer je interesse hebt in deze vorm van behandeling. Zorg dan dat je behandelaar een officieel certificaat heeft en staat ingeschreven bij het Svetlana Masgutova Educational Institute. Gecertificeerde behandelaars, ook voor PTSD recovery vind je via de volgende link: http://masgutovamethode.nl/vind-mnri-r-behandelaar/

Bron:

1.http://masgutovamethode.nl/traumaverwerking/

2.https://www.aboutyourlife.nl/portfolio-items/posttraumatische-stress-syndroom-behandelen-met-reflexintegratie/

 

Acupunctuur

Acupunctuur is een veel toegepaste geneeswijze waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden. De werking is berust op het volgende, in het lichaam bevinden zich onzichtbare energiebanen. Deze banen vormen als het ware een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Deze punten zijn op zichzelf weer verbonden met bepaalde delen in het lichaam, zoals bijvoorbeeld organen. Een acupuncturist kan met behulp van naalden deze energieën afremmen of juist stimuleren.

Acupunctuur kan een effectieve en natuurlijke behandeling zijn voor emotioneel trauma. Er zijn een aantal veel voorkomende trauma’s waarbij acupunctuur kan helpen; PTSS, stress symptomen, dissociatie, emotioneel traumatische gebeurtenissen, trauma verwerking en emotionele blokkade.

Verschillende aanbieders van acupuncturisten, per postcode, kun je vinden via de volgende link: https://www.acupunctuur.nl

Bron:

1.https://acupuncturist.nl/wat-is-acupunctuur/

2.http://www.hetoogvandenaald.be/trauma-acupunctuur