NovaVita

Direct bij aanvang werden wij hartelijk ontvangen door Angelique Verstegen: lifecoach, Mindfulness trainer, EMDR/bevallingsverwerkingsspecialist en verloskundige bij praktijk NovaVita. Ze bracht een warm, open en geruststellend gevoel over op ons. Tijdens het vertellen van haar verhaal ontdekten we hoeveel plezier en passie ze stopt in haar werk bij NovaVita. Door haar kalme stemgebruik werden wij meegenomen in haar verhaal. De praktijk sluit goed aan bij de stijl van werken van Angelique. De omgeving werkte kalmerend en ontspannend tegelijkertijd. 

Haar achtergrond

Toen Angelique twaalf was wist ze al zeker welk beroep ze wilde uitoefenen later. Ze wilde namelijk verloskundige worden. Haar ambitie heeft ze dan ook verwezenlijkt door de opleiding tot verloskundige te volgen. Vervolgens is ze op 22-jarige leeftijd, gaan werken als verloskundige. Dit heeft ze 20 jaar lang met plezier gedaan. Eerst in een eigen praktijk met twee collega’s in hartje Utrecht. Vervolgens is ze in het WKZ (Wilhelmina Kinderziekenhuis) Utrecht gaan werken als echoscopist en verloskundige. Hier werd opgemerkt dat ze heel hoog scoorde op de cliëntenbegeleiding.

Hier opvolgend is ze zich gaan focussen op het coachen. Ze heeft met veel plezier een coachopleiding gedaan in Amersfoort. Tijdens haar tweede jaar ontmoette ze Diana Koster op een scholingsdag. Zij was ook verloskundige en coach. Angelique dacht toen: dit is het, dit wil ik ook. Diana Koster heeft haar toen voor een deel opgeleid en tijdens het schrijven van Diana Koster’s tweede boek “Perfecte bevallingen bestaan niet” heeft Angelique haar mee mogen helpen. De combinatie van verloskunde en coachen sluit erg goed aan bij de doelgroep: zwangere vrouwen met een bevallingstrauma en vrouwen met angst voor de bevalling.

Na haar opleiding had Angelique nog geen duidelijk beeld waar ze wilde beginnen. Ze woont zelf in Acquoy een klein dorpje tussen Utrecht en Den Bosch. Haar eerste gedachte was: wie gaat mij hier vinden? Doordat ze 20 jaar in het vak heeft gewerkt had ze een groot netwerk opgebouwd, waaronder vele verloskundigen. Ze is begonnen in een leegstaande Bed and Breakfast in Acquoy, waar ze haar eigen praktijkje oprichtte. Ze startte met één cliënt in de week en binnen een jaar zat ze al vol. Dat ging erg snel, wat aantoonde dat er veel vraag was naar een coach op dit gebied. Angelique merkte dat ze hier een talent had ontdekt. Het is een vak waarbij je moet afstemmen op de ander, luisteren, open staan, invoelen en aanvoelen. Dat vraagt heel veel geduld en tijd. In de verloskundige praktijk is hier vaak geen tijd voor. Nog steeds geniet ze van dit vak en het idee dat ze zo veel kan betekenen voor vrouwen. Inmiddels werkt Angelique vanuit haar sfeervolle praktijkruimte die aan huis is gebouwd.

NovaVita haar eigen praktijk

Haar praktijk genaamd NovaVita komt uit het latijn en betekent letterlijk: ‘nieuw leven’. Het idee hierachter is dat ze zwangere vrouwen wil helpen met het ervaren van nieuw leven, maar ook een grotere gedachte, dat als je gecoacht bent je een nieuw leven krijgt en dat je dingen achter je kan laten.

Haar werkwijze

Angelique heeft altijd eerst telefonisch contact om af te stemmen wie ze aan de lijn heeft. Als ze hoort dat het over een bevallingstrauma of een nare bevalling gaat zal ze het gesprek wat langer aan te houden om in te voelen of de cliënte eraan toe is om haar verhaal op te schrijven. Als de cliënte daaraan toe is, vraagt ze of ze haar verhaal op wil schrijven vanuit haar gevoel. Hoe heeft zij de bevalling beleefd? Een bevallingsverslag kan een bevalling zonder problemen weergeven, maar de beleving kan totaal anders zijn. Angelique vraagt de cliënte haar verhaal voor de eerste afspraak naar haar toe te sturen, zodat ze zich kan inlezen. Enkele keren heeft ze ook gemerkt dat vrouwen hier nog niet klaar voor zijn. ‘Aan de telefoon merk je dan dat er nog zo veel lading op ligt. Dan moet je eerst rust brengen.’ Wat ook vaak voorkomt is dat uiteindelijk alles goed is met het kindje. Het kindje is gezond. Alleen er ligt nog zo veel lading op die bevalling. De omgeving reageert dan soms met: “Heb je het daar nou weer over?” Of  “het is toch allemaal goed gekomen”. Vrouwen schamen zich vaak dat ze  dan nog met van die nare gevoelens rondlopen. Angelique haar taak is dan om te vertellen hoe goed het is dat ze deze stap hebben genomen en hoe belangrijk het is dat hun verhaal/ beleving aandacht krijgt. Want als je er geen aandacht aan geeft dan blijft dat verdriet sudderen. Ook vertelt ze dat haar praktijk juist de plek is om daarnaar te kijken. Vaak ziet ze tijdens haar coaching sessies opluchting bij haar cliënten. Dat begrip is namelijk heel belangrijk om eindelijk gehoord worden. Als je niet weet wat een trauma is dan is het ook heel lastig om te begrijpen. Daarna kan Angelique verschillende interventies toepassen zodat de cliënte het trauma achter haar kan laten.