18 tips voor het omgaan met een flashback

Voor veel vrouwen die lijden aan PTSS zijn flashbacks een groot fysiologisch, destructief probleem. Er is behoefte aan een ‘to-do’ lijst voor het onderbreken hiervan: een lijst van strategieën om ons uit de flashback te halen en ons weer in contact te brengen met het heden. Deze lijst is opgesteld naar aanleiding van de ervaringen van mensen met PTSS en wat zij doen om hun flashbacks te stoppen.

Aarden: Een kritiek element in het helen van trauma en andere levenservaringen

Er is zo veel informatie beschikbaar over het brein en de geest. Vele therapievormen kijken naar de effecten van trauma op het brein en hoe dit ons dagelijks functioneren, denken en geheugen beïnvloedt.

Het ontwikkelen van zelf-compassie in het pad naar genezing

Door de jaren heen, zowel in mijn eigen ervaring en als psychotherapeut gespecialiseerd in trauma en de behandeling van PTSS, heb ik gemerkt dat onze levensreizen zowel vreugdevol als tragisch zijn. Zelfs in de mooiste verhalen, als we maar goed genoeg luisteren, kunnen we horen over ervaringen met verlies, pijn en onverwachts lijden. Ik ben me in dit proces van het helen van mezelf en anderen bewust geworden van een van de belangrijkste elementen van genezing, en die deel ik nu met anderen in de hoop een steun voor hen te zijn.

Mindfulness

Mindfulness meditatie gaat terug tot tenminste 2500 jaar, naar het begin van het Boeddhisme. Hoewel veel mensen het Boeddhisme begonnen te beoefenen in the 60-er jaren, en toen de voordelen van mindfulness en Boeddhistische principes vonden, hebben psychotherapeuten ontdekt dat deze methoden geen bekering tot het Boeddhisme vereisen, en ze grote voordelen bieden voor iedereen die lijdt aan angsten, depressie of PTSS.

Kraambezoek aan ouders met negatieve bevallingservaring

Je hoort mooi nieuws: de baby is geboren! Vol opwinding verzend je teksten met beste wensen. Van het korte gesprek begreep je dat de bevalling zwaar was, maar je hebt een uitnodiging gekregen om op bezoek te komen en dit kleine wonder te komen aanschouwen! Je voelt je gevleid, je intenties zijn puur en je plant je bezoek. Hier zijn wat tips die je zullen helpen om je eerste ontmoeting met dit kleine mensje en zijn/haar ouders zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Hoe zorg je goed voor jezelf als (nieuwe) moeder?

Zoals je zelf hebt ervaren, is de zorg voor een kleintje erg intensief. Hoe klein ze ook zijn, ze weten al instinctief alle aandacht naar zich toe trekken wanneer ze iets nodig hebben. Als moeder ben je er helemaal op afgestemd om steeds te anticiperen waar je kindje om zal vragen. Zodanig zo dat je daarin jezelf helemaal vergeet. De vanzelfsprekendheid om voor iedereen om je heen te zorgen, is zo sterk dat je soms opnieuw moet leren om je eigen behoeften te herkennen en erin te voorzien