Over ons

De missie van

Stichting Bevallingstrauma

  • bewustzijn in de maatschappij te brengen over PTSS na bevalling;
  • informeren, het geven van objectieve data;
  • symposiums en lezingen organiseren;
  • onderzoek over dit onderwerp onder wetenschappers en studenten te stimuleren;
  • vrouwen en hun families ondersteunen, alsmede professionals;
  • toegankelijkheid tussen hulp zoekers en hulpverleners stimuleren;
  • lotgenoten contact te laten maken door middel van het organiseren van evenementen;
  • manieren te vinden om bevallingstrauma te voorkomen.

Geschiedenis van Stichting Bevallingstrauma

Stichting Bevallingstrauma is in 2015 opgericht door een aantal ervaringsdeskundigen die hebben besloten hun krachten te bundelen. Ze kregen hierbij de hulp van de Engelse zustervereniging die heel graag kennis wilde delen. In Nederland is er nog weinig aandacht geweest voor PTSS na de bevalling en er was daarom ook weinig goede informatie te vinden over trauma. Om de stichting te laten groeien zijn er stagiaires van verschillende opleidingen aangenomen die de website hebben gemaakt en begonnen zijn met wetenschappelijk onderzoek naar traumatische bevallingen. Naarmate de stichting langer bestaat en groeit, wordt steeds meer alle beschikbare informatie over traumatische bevallingen gebundeld. De informatie komt inmiddels uit allerlei bronnen, van gespecialiseerde hulpverleners in Nederland, tot wetenschappelijk onderzoek uit Zweden. De stichting probeert alle beschikbare informatie objectief te bundelen op de website, en samen te werken met gespecialiseerde hulpverleners in binnen- en buitenland, wat er tot nu toe voor gezorgd heeft dat vrouwen, hun partners en andere professionals, sneller over informatie beschikken. In de toekomst hopen we dat wij als stichting niet meer nodig zijn omdat we dan precies weten hoe PTSS volledig voorkomen kan worden. Tot die tijd doen we ons best om meer bekendheid te geven aan post partum PTSS, informatie te verspreiden, onderzoek en preventie te stimuleren en uiteraard hulpbronnen te bieden.

Ons team

Irena Veringa

Verloskundig, onderzoeker en mindfulness trainer
Tijdens mijn 25 jaar lange werk als verloskundige heb ik vele processen van het geboren worden van baby’s, moeders, en vaders mogen begeleiden. Ik heb gezien en zelf als moeder mogen ervaren hoe groot de kracht tussen Body & Mind is. Hoe belangrijk het is om gezien en gehoord te worden in tijden van de grootste transitie in het mensenleven – de geboorte van een kind. Ik hoop dat ik met mijn kennis en ervaring de kwetsbaarheden van zwangere vrouwen en nieuwe moeders en vaders mag omarmen en ondersteunen.

Danielle Verstraete

Psycholoog
Ik ben Danielle, woon samen met mijn man in Lelystad en werk sinds juli 2016 voor Stichting Bevallingstrauma. Een maand ervoor ben ik afgestudeerd in klinische psychologie aan de VU Amsterdam. In mijn zoektocht naar een uitdagende functie kwam ik in contact met de stichting. Naar aanleiding hiervan ben ik thuis wat onderzoek gaan doen naar het onderwerp en kwam erachter dat het nog een jong onderzoeksgebied is waar nog heel veel uit te halen valt. Daarmee was ook meteen mijn interesse gewekt en het enthousiasme om me in te zetten voor de doelen van de stichting is met de tijd alleen maar groter geworden.

Jo-Anne van de Bor

vrouwencoach, zwangerschapsbegeleidster
De ‘traumatische’ eerste bevalling en de eerste tijd als moeder maakte veel in mij los. Dit was het begin van een enorme transformatie. Ik leerde mezelf (opnieuw) kennen en ging steeds bewuster leven. Ook kwam ik bij vrouwencoach Diana Koster. Zij leerde me veel en hielp mij mijn kracht en liefde terug te vinden. Dat gaf enorm veel inspiratie om voor mijzelf te beginnen. Ik volgde een studie Holistisch Leven Coach aan de Academie voor Holistisch Coachen en startte daarna voor mezelf. Toen kwam ons tweede kindje, Berk (2017). Ik heb mogen ervaren wat autonoom bevallen en bewust eigen keuzes maken met je doet, en hoe belangrijk dit is. Ik ben me autodidact blijven scholen en geef sindsdien, naast mijn praktijk als vrouwencoach, ook zwangerschapscursussen, begeleid ouders en organiseerde het symposium: Een Autonome Geboorte (11-11-2017).

Merim van Hazendonk

Psycholoog i.o., doula
Ik ben een Toegepaste Psychologie studente aan de Hogeschool van Amsterdam en een jonge moeder van twee. Het onderwerp van bevallingstrauma is geen onbekende zaak voor mij. Toen dit mijzelf betrof, was het gebrek aan een ondersteunend systeem en informatie, een motivatie voor mij om bij te dragen aan de zorg voor een jong gezin. Ik heb enorme affiniteit met iedereen die het zwaar heeft door hun negatieve bevallingservaringen en ik vind het noodzakelijk om eerlijk over de strijd te praten.

Partners van de Stichting

Tosca Gaakeer

Oprichter en erelid

Sascha Kats

(Perinataal) Psychiater voor zwangerschapsgerelateerde klachten

Gerda Zeeman

Gynaecoloog, (NOBCO) coach, NLP practitioner

Claire Stramrood

Gynaecoloog in opleiding, onderzoeker CAPTURE group

Susan Ayers

Centre for Maternal and Child Health Research, School of Health Sciences, City University London

Diana Koster †

Verloskundige en schrijver

Maureen Treadwell

Voorzitter Birth Trauma Association UK

Penny Simkin

Founding member PATTch

Penny Christensen

Executive Director, Birth Trauma Canada

Susanne Laverman

Bevallingstraumaverwerkingsspecialist, vrouwencoach, EMDR-specialist

Stichting Me Mam

Ondersteuning voor moeders met psychische klachten na een bevalling.